Η κάθοδος του Ορφέα : ποιος θα πληρώσει το ύψιστο τίµηµα για την απόλυτη γνώση - Harper, Tom, 1977- (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνη, 2013)
Αθήνα, 389 π.Χ. Ο Αθηναίος Πλάτωνας, δέκα χρόνια μετά την εκτέλεση του Σωκράτη, εγκαταλείπει την Αθήνα με προορισμό την Κάτω Ιταλία αναζητώντας το φίλο του Αγάθωνα, που έκανε το ίδιο ταξίδι πριν από αυτόν με σκοπό να αποκτήσει ένα πολύτιμο σύγγραμμα αδιευκρίνιστου περιεχομένου. Ο Αθηναίος φιλόσοφος θα ακολουθήσει τα ίχνη του φίλου του, όμως σε κάθε βήμα του νιώθει πιο μακριά από την αλήθεια. Από την Αυλή του τυράννου των Συρακουσών έως τη μύηση στα πυθαγόρεια μυστήρια, ο Πλάτωνας καλείται κάθε φορά να ξετυλίξει το νήμα μιας αναζήτησης στα πιο χθόνια βάθη της γνώσης, προσπαθώντας να βρει τον Αγάθωνα. Δεν κατέγραψα ποτέ τις απαντήσεις στα σημαντικότερα μυστήρια, και ούτε σκοπεύω να το κάνω ποτέ... Αυτή θα είναι η απάντησή του όταν επιστρέψει στην Αθήνα από το ταξίδι του στην Ιταλία... Σήμερα ο Τζόνα, μετά από σχεδόν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, καλείται να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με τον Αθηναίο φιλόσοφο, αναζητώντας τη γυναίκα του Λίλι, αρχαιολόγο, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στη Νότια Ιταλία. Σύντομα ο Τζόνα πρόκειται να συνειδητοποιήσει ότι το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά του για να ανακαλύψει τι συνέβη στη Λίλι είναι σκοτεινό, μυστηριώδες και σπαρμένο με θανάσιμους κινδύνους... Είναι πρόθυμος να πληρώσει το υπέρτατο τίμημα για να τη βρει;