Σφαγή και πολιτισμός : μάχες-ορόσημα στην άνοδο της δυτικής ισχύος - Hanson, Victor Davis, 1953- (Κάκτος, 2002)
Το βιβλίο εξετάζει και αναλύει διαφορές της Δύσης έναντι της Ανατολής ειδικά ως προς τον στρατιωτικό τομέα, καταδεικνύοντας και ερμηνεύοντας τη μοναδική αποτελεσματικότητα του δυτικού πολιτισμού στον πόλεμο σε σύγκριση με άλλες παραδόσεις που αναπτύχθηκαν στην Ασία, την Αφρική ή την Αμερική.