Η σκιά του Αυγούστου : μυθιστόρημα - Welford, Sue (Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους : Συλλογή παρουσίες, 1995)
"Μάττι, λες πως η μαμά σου πρέπει να είχει λόγο που σου είπε ψέμματα. Ε λοιπόν, δεν κάνεις λάθος. Είχε πράγματι". Μετά το θάνατο της μητέρας της, η Μάττι άρχισε ν΄ ανακαλύπτει ότι πολλά πράγματα που της είχε πει για τα παιδικά της χρόνια δεν ήταν αλήθεια. Μα όσο πιο πολύ προσπαθούσε να ξεδιαλύνει το παρελθόν της, τόσο πιο πολλά μυστήρια εμφανίζονταν. Γιατί δεν της είχε πει ποτέ η μητέρα της για το σπίτι στην Κορνουάλλη; Γιατί δεν της είχε γνωρίσει ποτέ τους παππούδες της εκεί; Και ποιες ήταν εκείνες οι δυο φιγούρες που έμεναν μετέωρες πάντα εκεί στην άκρη της ζωής της- χωρίς να μπορεί να τις αγγίξει; Η Μάττι στο τέλος θα νιώσει ότι όλη η ύπαρξη ήταν απλώς ένα μεγάλο ψέμα κι ότι δεν μπορούσε να είναι σίγουρη για τίποτε.