Ιβάν ο τρομερός - Troyat, Henri, 1911-2007 (Βιογραφίες / Ωκεανίδα ;, 1995)
Ο Ιβάν ο τρομερός, τίτλος που του έδωσε η Ιστορία για τα φοβερά πράγματα που διέπραξε κατά την περίοδο που ήταν Τσάρος στην Ρωσία. Ένας άνθρωπος που ακροβατούσε μεταξύ ευλάβειας και ακολασίας, πνευματικής διαύγειας και παραφροσύνης, παρουσιάζει ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό. Ένα βιβλίο με διάχυτη την βαρβαρική χλιδή της αυλής και τις πνιγερές αίθουσες των βασανιστηρίων μέσα στις οποίες εξόντωνε τους υποτιθέμενους προδότες του ο Ιβάν.