Αμπέλι, σταφυλάκι και γλυκό κρασάκι - Φωτοπούλου, Άντα, 1965- (Γερμανός, 2005)
Αυτό το βιβλίο δεν είναι μυθιστόρημα, περιέχει όμως πολλούς μύθους και ιστορίες για το αμπέλι. Δεν είναι εγκυκλοπαιδικό βιβλίο, θα μάθεις όμως πολλά για το ευλογημένο αμπελάκι, το γλυκό σταφυλάκι και το σπιτικό κρασάκι. Δεν είναι βιβλίο ζαχαροπλαστικής, αλλά εδώ θα βρεις παραδοσιακές συνταγές που έχουν ξεχαστεί και θα ζητάς να γευτείς τα γλυκονόστιμα του τρύγου. Δεν είναι γεωπονικό βιβλίο, αλλά μπορεί να επιθυμήσεις να γίνεις αμπελουργός, ίσως και οινολόγος. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα ζητάς από τον παππού σου να σε πάρει σε παραδοσιακό πατητήρι! Τέλος θα προτείνεις στην παρέα σου ποιήματα, τραγούδια και παιχνίδια με παροιμίες, γλωσσοδέτες, γνωμικά και πολλά αμπελοσταφυλοκρασοξιδόλεξα. Καλή διασκέδαση.