Τα χρόνια της φωτιάς : μυθιστόρημα - Tremain, Rose (Ψυχογιός, 1996)
ΤΟΠΟΣ: Το Λονδίνο ΧΡΟΝΟΣ: 17ος αιώνας, εποχή της βασιλείας του Καρόλου Φαίνεται πως η φωτιά παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του Ρόμπερτ Μεριβέλ. Μέσα στους καπνούς και τις φλόγες, ανάμεσα στις γεμάτες αγωνία κραυγές του πλήθους, αρχίζει και τελειώνει η περιπετειώδης αναζήτηση της προσωπικής του ταυτότητας. Άνθρωπος νωθρός και λαίμαργος, λάτρης της καλοπέρασης και της πολυτέλειας, βλέπει τα όνειρά του να πραγματοποιούνται όταν γνωρίζει το βασιλιά Κάρολο. Μέσα στην παραζάλη της καλοπέρασης και της κραιπάλης δεν αντιλαμβάνεται ότι ο πανούργος μονάρχης τον εκμεταλλεύεται όταν τον παντρεύει με τη νεαρή ερωμένη του και του χαρίζει πύργους, πλούτη και χτήματα. Ο Μεριβέλ, όμως, ερωτεύεται, παραβαίνει τους κανόνες και πριν καν το αντιληφθεί, βρίσκεται δυστυχής και αποδιωγμένος, μακριά από την Αυλή. Κι εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται η συναρπαστική ιστορία του Ρόμπερτ Μεριβέλ. Αστείο και βαθύ, ευαίσθητο και τολμηρό, απολαυστικό και φιλόδοξο, το βιβλίο αυτό αποτελεί το υπέροχο πορτρέτο ενός περίπλοκου χαρακτήρα και συνδυάζει με επιτυχία το ιστορικό πλαίσιο με την πλούσια φαντασία. Γεμάτο χιούμορ και σφιχτή πλοκή, αποτελεί το πορτρέτο περασμένων καιρών ενώ υποδεικνύει σε τόνους χαμηλούς τις παράλληλες καταστάσεις της δικής μας εποχής και μας μεταφέρει με τρόπο ανεπανάληπτο τις μυρωδιές, τα χρώματα, τη φρίκη και την ομορφιά μιας παλιότερης συναρπαστικής εποχής. Το βιβλίο ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ επελέγη ως το Βιβλίο της Χρονιάς το 1989 από την SUNDAY EXPRESS.