Οι Κούρδοι ; Το δαχτυλίδι της μάνας - Καμπύσης, Γιάννης, 1872-1901 (Νεοελληνική Θεατρική Βιβλιοθήκη, 1992)
Οι Κούρδοι Ο Πέτρος, επηρεασμένος από τις "σοσιαλιστικές" ιδέες, αρνείται να ενταχθεί στο σύστημα. Οι απόψεις του αυτές αναθεωρούνται, όταν συνειδητοποιεί τον έρωτά του για την Αννέτα. Είναι όμως αργά, γιατί ο Βάσος, πλούσιος ξάδερφός του, έχει αποπλανήσει τη φτωχή μοδιστρούλα. Αδυνατώντας ν' αποφασίσει για τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντί της, ζητά τη γνώμη της Σόνιας και του Αντζανιάν, που απελαύνονται από τη χώρα εξαιτίας της επαναστατικής τους δράσης. Το δαχτυλίδι της μαμάς Παραμονή Χριστουγέννων. Ο Γιαννάκης, μεγάλος γιος της κυρα-Ζαχαρούλας, είναι σοβαρά άρρωστος, ενώ ο Σωτήρης, μικρός αδερφός του, έχει πάει στα κάλαντα για να εξοικονομήσει χρήματα. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η μητέρα του, πουλώντας ένα παλιό δαχτυλίδι η "τύχη" του οποίου συνδέεται με θρύλους και παραμύθια. Ο Γιαννάκης ονειρεύεται ότι φτάνει στην απάτητη κορφή, οδηγημένος από τη νεράιδα του βουνού, πεθαίνει όμως, ταυτόχρονα στο όνειρο και την πραγματικότητα, χωρίς να κατακτήσει το ιδανικό του.