Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα - Tabucchi, Antonio, 1943-2012 (Μεγάλοι Σύγχρονοι Λογοτέχνες, 1995)
Σε ποιον και κάτω από ποιες συνθήκες διηγείται ο Περέιρα όσα έζησε εκείνον τον κρίσιμο και καυτό Αύγουστο του 1938; Απάντηση σ' αυτό το ερώτημα δε δίνεται στις σελίδες αυτού του θαυμάσιου μυθιστορήματος. Ο αναγνώστης καλείται να δώσει τη δική του. Ο Περέιρα είναι ένας θαυμάσιος αφηγητής που δίνει τη δική του προσωπική μαρτυρία γι' αυτή την κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας. Αυτός ο χοντρός, μεσόκοπος, δυστυχής και μόνος Περέιρα κατορθώνει, με τις περιγραφές του, όχι μόνο να μείνει αξέχαστος στη μνήμη του αναγνώστη αλλά και να αναπλάσει την προβληματική καθημερινότητα μιας Πορτογαλίας που ζει κάτω από τη δικτατορία του Σαλαζάρ ενώ δίπλα του μαίνεται ο ισπανικός εμφύλιος και κυοφορείται ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σιγά σιγά, ο Περέιρα θα συνειδητοποιήσει τα κενά της ζωής του και θα κάνει τη δική του προσωπική επανάσταση. Το "Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα" αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες των τελευταίων ετών σε όλες τις χώρες όπου κυκλοφόρησε και απέσπασε το Ευρωπαϊκό Αριστείον Λογοτεχνίας 1997 κι άλλα λογοτεχνικά βραβεία, όπως το CAMPIELLO και το VIAREGGIO. Γυρίστηκε επίσης και κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Περέιρα είναι ο καλύτερος ρόλος της ζωής του.