Οι δεξιώσεις : μυθιστόρημα - Σταυρακοπούλου, Σωτηρία, 1957- (Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, 2001)
Το μυθιστόρημα παρακολουθεί την πορεία μιας ομάδας ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη, την εποχή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν κατά τρόπο ιδιαίτερο: καθημερινά παρευρίσκονται απρόσκλητοι σε διάφορες εκδηλώσεις -επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις ζωγραφικής ή απλώς εγκαίνια καταστημάτων. Κάποτε επινοούν τεχνάσματα για να εισδύσουν σε πιο κλειστές εκδηλώσεις όπου απαιτούνται ειδικές προσκλήσεις. Ο ήρωας των Δεξιώσεων είναι ο Δήμος Περπατάρης, ένας άνεργος σαραντάρης χωρίς υψηλή μόρφωση, που χρειάζεται πραγματικά τα φαγοπότια των εκδηλώσεων.