Η χαμένη κεφαλή του Νταμασένου Μοντέιρου - Tabucchi, Antonio, 1943-2012 (Ψυχογιός, 1998)
Στα περίχωρα μιας πόλης βρίσκεται το πτώμα ενός νεαρού χωρίς το κεφάλι. Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση και ένας νεαρός δημοσιογράφος, μιας μικρής κουτσομπολίστικης ως επί το πλείστον εφημερίδας, αναλαμβάνει να καλύψει το θέμα. Ένα σωρό ακόμα πρόσωπα, εκφραστές του σύγχρονου μωσαϊκού της Πορτογαλικής κοινωνίας, παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυθιστόρημα. Ο Συγγραφέας καταθέτει έντονα την διαμαρτυρία του απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας.