Έξω από τον κόσμο αυτό - Swift, Graham, 1949- (Ξένη Λογοτεχνία / Εστία, 1997)
Το "Έξω από τον κόσμο αυτό" -που η κριτική το χαρακτήρισε, όταν εκδόθηκε, ως "το πιο φιλόδοξο μυθιστόρημα του Σουίφτ" (D. Profumo, "The Sunday Times"), ή "έντονο σαν θρίλερ, δυνατό και συναρπαστικό" (Ph. Howard, "The Times")- αγκαλιάζει την ιστορία ολόκληρου του 20ού αιώνα. Μέσα από τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις των μελών της οικογένειας Mπητς, αποκαλύπτονται σταδιακά το παρελθόν του καθενός τους και οι οδυνηρές τους προσπάθειες να ξεφύγουν από τη βαριά κληρονομιά του. Ο Γκράχαμ Σουίφτ, που θεωρείται ο σημαντικότερος Βρετανός συγγραφέας της νεότερης γενιάς, κατορθώνει να μετατρέψει τις ιδέες σε μυθιστόρημα περιφέροντας με μοναδικό τρόπο τους ήρωές του -Άγγλους και Έλληνες- στον περίπλοκο κόσμο των πολεμικών συμβάντων, της φωτογραφίας, της ειδησεογραφίας, της ψυχανάλυσης.