Λευκό σκοτάδι - McCaughrean, Geraldine (Νεανικές διαδρομές, 2008)
Η δεκατετράχρονη Σιμ λατρεύει οτιδήποτε έχει σχέση με την Ανταρκτική. Αυτό όμως που την έχει ενθουσιάσει περισσότερο είναι ο Κάπτεν Όουτς, ένας από τους εξερευνητές της αποστολής του Σκοτ στο Νότιο Πόλο το 1911, που χάθηκε στη λευκή ήπειρο. Ο Τίτο Όουτς έχει γίνει ο έμπιστος σύντροφος που αντικαθιστά την οικογένεια και τους φίλους της. Είναι ο σύμβουλός της, ο καθοδηγητής της, η αδελφή ψυχή της. Εκτός από τον Τίτο, ο μόνος που φαίνεται να νοιάζεται για τη Σιμ είναι ο θείος Βίκτορ, ο οποίος μοιράζεται το ενδιαφέρον της για την Ανταρκτική και οργανώνει ένα ταξίδι σε αυτήν. Η Σιμ θα ζήσει μια περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις και μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια. Οφθαλμαπάτες, αυταπάτες, απάτες... Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει και η αλήθεια φαντάζει αβέβαιη και αντιφατική, όπως το Λευκό Σκοτάδι της παγωμένης γης.