Σιωπηλή συμφωνία - Μέλφου-Γραμματικού, Φανή (Σταθμός στη σύγχρονη λογοτεχνία, 2008)
Είναι φορές που το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη, που η απόφαση του ενός μπορεί να αλλάξει τη ζωή πολλών. Για την Ελένη, η μάταιη προσπάθεια να αποκτήσει παιδί απειλεί το γάμο της. Για τη Σμαρώ, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της την οδηγεί στα όρια της απελπισίας. Η σιωπηλή συμφωνία ανάμεσά τους θα φέρει την πολυπόθητη νηνεμία μόνο στην επιφάνεια. Γιατί καμιά τους δεν μπορεί να υπολογίσει πώς η αποκάλυψη θα έρθει ορμητική και με τον πιο επώδυνο τρόπο, να ανατρέψει όλα τα δεδομένα και να φέρει τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με την αλήθεια που χρόνια κρυβόταν πίσω από κλειστά παράθυρα και κλειδωμένες συνειδήσεις...