Ψηφιακά μέσα : ο πολιτισμός του ήχου και του θεάματος - Κοκκώνης, Μιχάλης; Μπαντιμαρούδης, Φιλήμων; Πασχαλίδης, Γρηγόρης (Επιστημονική Βιβλιοθήκη / Κριτική, 2010)
Κάθε ριζική αλλαγή στα μέσα επικοινωνίας έχει συνοδευτεί από μια έκρηξη θετικών προσδοκιών αλλά και δυσοίωνων προφητειών. Το ίδιο συνέβη και με την εμφάνιση των ψηφιακών μέσων, τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται με ένα μείγμα ενθουσιώδους μελλοντολογίας και ακραίας καταστροφολογίας. Οι συγγραφείς του συλλογικού αυτού τόμου δεν επιδιώκουν να καταθέσουν μία ακόμη προφητεία ή πρόγνωση, αλλά να συμβάλουν στη νηφάλια διάγνωση, τη μεθοδική διερεύνηση και κατανόηση της ψηφιακής συνθήκης, Τι ακριβώς είναι τα ψηφιακά μέσα; Πώς αλλάζουν τα ήθη και τις πρακτικές μας, τους όρους παραγωγής, κυκλοφορίας και κατανάλωσης των πολιτισμικών αγαθών; Η ψηφιακή εποχή δεν συνιστά απλώς μια σαρωτική τεχνολογική μεταβολή αλλά κυρίως μια θεμελιακή πολιτισμική τομή, μια καινούργια κουλτούρα. Μια καινούργια συνθήκη, με άλλα λόγια, σε κάθε πτυχή της ιδιωτικής και συλλογικής μας ζωής, σε κάθε διάσταση της κοινωνικής δράσης, αλληλόδρασης και δημιουργίας. Την ίδια στιγμή, τα μέσα μεταμορφώνονται, γίνονται ολοένα και πιο υβριδικά, συνδυαστικά, διαδραστικά. Σήμερα, όλα όσα γνωρίζαμε από την εποχή των μαζικών μέσων και της μαζικής κουλτούρας είτε δεν επαρκούν είτε δεν ισχύουν. Το έργο της μελέτης και της θεωρίας των μέσων επικοινωνίας αρχίζει εκ νέου.