Οι Τσέντσι-1599 - Stendhal, 1783-1842 (Μικρή Βιβλιοθήκη Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας ;, 1969)
Δραματικό χρονικό, που δίνει χαρακτηριστικές πληροφορίες για τη ζωή στη Ρώμη τα τελευταία είκοσι χρόνια του δέκατου έκτου αιώνα. Ο αναγνώστης γνωρίζει μερικές από τις δραματικότερες σελίδες που έγραψε ο Σταντάλ, κι ένα κομμάτι της ζωής που έχει τη ζωηρότερη απήχηση. Γιατί οι Τσέντσι δεν είναι μόνο γεμάτοι αίμα. Είναι η Ρώμη του 1599, μερικές μεγάλες μορφές της και ο ρυθμός της ζωής της, που περνάει ολόκληρος στο σκοτεινό όσο και δραματικό αυτό χρονικό.