Μουσεία, αντικείμενα και συλλογές : μια πολιτισμική μελέτη - Pearce, Susan Mary, 1942- (Βάνιας, 2002)
Τα μουσεία και οι μουσειακές συλλογές ανθρώπινης και φυσικής ιστορίας, που καθορίζουν τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν, αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο της νεοτερικής παράδοσης της Δύσης. Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να ορίσει τα μουσεία, τις συλλογές τους και τα αντικείμενα των συλλογών, ανατέμνοντας τις έννοιες του απολιθώματος, του φετίχ και της συστηματικής συσσώρευσης, καθώς και τα ψυχολογικά και κοινωνικά κίνητρα της συλλεκτικής δραστηριότητας. Εξηγεί πως τα μουσεία, σ’ ένα κόσμο εμπορευμάτων, λειτουργούν ως σημεία και σύμβολα αλλά και ως φορείς κοινωνικής αλλαγής. Τέλος, συζητά τις διαδικασίες της μουσειακής επιμέλειας μεσ’ από τη σχέση μεταξύ μουσείων, μουσειακών αντικειμένων και ιδεολογίας.