Εύξεινος Πόντος : φωτογραφικό λεύκωμα των αδελφών Κακούλη - Μαρκασιώτη, Νίκη (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, 2010)
[...] Οι αδελφοί Κακούλη (Κυριάκος, Μιλτιάδης, Θρασύβουλος) υπήρξαν από τους πλέον γνωστούς φωτογράφους της Τραπεζούντας. Το φωτογραφείο τους το οποίο βρισκόταν στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης υπό την επωνυμία "Mer Noir", "Μαύρη Θάλασσα", λειτουργούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1870 από τον Κυριάκο Κακούλη. Η παλαιότερη γνωστή σωζόμενη φωτογραφία τους είναι του 1873 και εικονίζει τον Μητροπολίτη Τραπεζούντας Κωνστάντιο Α΄. Όταν μερικά χρόνια αργότερα ο Μιλτιάδης Κακούλης, μικρότερος αδελφός του Κυριάκου, επέστρεψε στην Τραπεζούντα από το Παρίσι, όπου σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας, ξεκίνησε να εργάζεται στο οικογενειακό φωτογραφείο. [...] Στο Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου φυλάσσονται δύο φωτογραφικά λευκώματα (διαστάσεων 0,24Χ0,32 μ.) με φωτογραφίες του Κυριάκου και των αδελφών Κακούλη που χρονολογούνται γύρω στα 1890. Το πρώτο προέρχεται από δωρεά του Ι. Γ. Φιλήμονος το 1934 και περιέχει 48 φωτογραφίες που απεικονίζουν απόψεις και μνημεία της Τραπεζούντας, Σαμψούντας, Κερασούντας και Πλατάνων. το λεύκωμα αυτό απέκτησε ο πατέρας τού δωρητή Γεώργιος Φιλήμων κατά το διάστημα που υπηρετούσε ως πρόξενος της Ελλάδος στο Ελληνικό Προξενείο Τραπεζούντας (1886-). Το δεύτερο προέρχεται από αγορά (1989) και περιέχει 54 φωτογραφίες της Τραπεζούντας, Κερασούντας, Σαμψούντας, Κοτυώρων, Πολίτα, Πλατάνων, Κορδύλης, Ριζούντας, Οινόης και παραδοσιακών ενδυμασιών του Πόντου. [...] Νίκη Μαρκασιώτη Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου