Πολιτιστικά κοιτάσματα : προτάσεις για τη διατήρηση και τη διαχείρηση υης πολιτιστικής κληρονομιάς - Eco, Umberto, 1932-2016 (Παρατηρητής, 1992)
Στο δοκίμιό του για τα ''Πολιτιστικά κοιτάσματα'' ο Έκο αφού παρουσιάζει τη φύση και τη σημειωτική του κοιτάσματος, αναλύει την παραδοσιακή μορφή του μουσείου, προχωράει στις μορφές-προτάσεις εναλλακτικού μουσείου και παραθέτει κάποιες δυνατές λύσεις.Συνεχίζει με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αντιμετώπιση του πάντα επίκαιρου προβλήματος της αυθεντικότητας των έργων τέχνης και καταλήγει σε κάποιες σκέψεις για την οικονομική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Ο Έλληνας αναγνώστης, διαβάζοντας το κείμενο του Έκο θα διαπιστώσει απο την πρώτη στιγμή ότι μας αφορά άμμεσα.