Οι Έλληνες της Αμπχαζίας : ιστορική μελέτη του ελληνικού πληθυσμού της Αμπχαζίας - Ιωαννίδης, Νίκος Ν., 1931- (Βιβλιοθήκη Κέντρου Ελληνορωσικών Ιστορικών Ερευνών, 2013)
Στην παρούσα εργασία μελετάται για πρώτη φορά στη σοβιετική ιστοριογραφία η ιστορία και ο ρόλος του ελληνικού πληθυσμού της περιφέρειας του Σουχούμι της Σοβιετικής Αμπχαζίας από το 19ο έως και τον 20ό αιώνα. Παρατίθενται στοιχεία για τον εκτόπισμά του 1949, εξιστορούνται η δημιουργία και οι σκοποί του Πανενωσιακού Συνδέσμου Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης (ΠΣΕΣΕ), όπως και οι δυνατότητες διατήρησης των Ελλήνων της ΕΣΣΔ ως εθνικό σύνολο.