Μονή Βατοπεδίου = Monastery of Vatopedi. - Μυλωνάς, Παύλος Μ., 1915-2002 (Πραγματείαι της Ακαδημίας Αθηνών ;, 2003)
Παρουσιάζονται εις την παρούσα πραγματεία στοιχεία που αφορούν εις την Μονή Βατοπεδίου. Αφορμή προς τούτο αποτέλεσε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Ιστορία και τέχνη", που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 1996, με πρωτοβουλία του πανοσιολωγιότατου καθηγούμενου της Μονής, αρχιμανδρίτου Εφραίμ, και με επιστημονική οργάνωση του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.