Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης : ίδρυση, ιστορική εξέλιξη και μελλοντικές προοπτικές : βίβλος γένεσης και εξέλιξης του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης - Παρθενόπουλος, Κωνσταντίνος Ν. (Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, 2013)
Όταν το 2004 ο τότε υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης διέκρινε την ευκαιρία του διοικητικού εκσυγχρονισμού του υπουργείου ήταν ευτυχής η συγκυρία που τους έφερε να συναντηθούνε. Ο συγγραφέας με την τεράστια εμπειρία εμπλοκής στη μαχόμενη διοίκηση, δηλ. τη διοίκηση της πράξης και των αποτελεσμάτων και με το βραβείο του πανελλήνιου διαγωνισμού συγγραφής μελέτης - πρότασης για το διοικητικό εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση. Ο υπουργός, έμπνεος με το πνεύμα και το όραμα της εποχής για την επανίδρυση του κράτους διέκρινε τα σημεία των καιρών, που υπαγόρευαν την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της αποστολής του. Ήταν η ευκαιρία των καιρών. Γρήγορα και σε συνεργασία με τον τότε Υπουργό και τους στενούς συνεργάτες του ο συγγραφέας συνέταξε και υπέβαλε τη μελέτη με τίτλο "Το νέο Υπουργείο - Μελέτη Οργανωσιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης". Η μελέτη αυτή έθεσε την έννοια και το ρόλο του κράτους και της διοίκησης του Δημοσίου υπό νέα προοπτική. Η διοίκηση είναι πλέον ολοκληρωμένη και ποιοτική και στοχεύει στην εξυπηρέτηση των φυσικών και νομικών υποκειμένων του (διοικούμενοι). Ταυτόχρονα πρέπει να είναι ρεαλιστική, να εφαρμόζει και να υλοποιεί τις δημόσιες πολιτικές και να παράγει αποτελέσματα. Από διοίκηση των εξαγγελιών και προθέσεων πρέπει να γίνει διοίκηση της πράξης και των αποτελεσμάτων. Το ζητούμενο λοιπόν ήταν ένα διαφορετικό κράτος και μια άλλη διοίκηση και μια διοικητική μεταρρύθμιση, που να δρα και όχι να φλυαρεί.