Οι Έλληνες της Αγίας Πετρούπολης : από την ιστορική παρουσία και διασπορά του ελληνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, 18ος-20ός αι. - Παπουλίδης, Κωνσταντίνος Κ. (Βιβλιοθήκη Κέντρου Ελληνορωσικών Ιστορικών Ερευνών, 2011)
Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας ένα συνθετικό έργο για τον ελληνισμό της Διασποράς. Είναι ακόμη γεγονός ότι, όταν μελετάμε την ιστορία του Ελληνισμού της Διασποράς στη Ρωσία, πολλές φορές περιοριζόμαστε στη γένεση και τη δράσης Το παρόν βιβλίο περιγράφει σε αδρές γραμμές τις δραστηριότητες των Ελλήνων στη Ρωσία και στη Σοβιετική Ένωση κατά 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, γνωρίζοντας ότι ο ελληνισμός εκεί περιμένει τον ιστορικό που θα φέρει στο φως της δημοσιότητας όλες τις πτυχές της φωτεινής δράσης του.