Αθλα αθλητές και έπαθλα - Βαλαβάνης, Πάνος (Ολυμπιακοί αγώνες και αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα, 1996)
Η κατάσταση στην Ολυμπία γύρω στα μέσα Ιουλίου, την εποχή δηλαδή που διεξάγονταν οι αγώνες, ασφαλώς δεν ήταν όπως τη φανταζόμαστε. Η συρροή 40000-50000 ανθρώπων που διέμεναν σε σκηνές ή στο ύπαιθρο μαζί με χιλιάδες ζώα, σε συνδυασμό με τη ζέστη και την υγρασία, καθώς και το θόρυβο, τη σκόνη και τα κουνούπια, βεβαίως δεν δημιουργούσαν τις ιδανικές προϋποθέσεις για την ολοήμερη παρακολούθηση των αγώνων, και μάλιστα κάτω από τον καυτό ήλιο, αφού υπήρχε θρησκευτική διάταξη που απαγόρευε στους θεατές τη χρήση καπέλων. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε είναι η αναφορά που κάνει, απευθυνόμενος στους ακροατές του, ο στωικός φιλόσοφος του 1ου-2ου αι. μ.Χ. Επίκτητος: «Μα, τι κάνετε στην Ολυμπία; Δεν λιώνετε από τη ζέστη; Δεν στριμώχνεστε μέσα στο πλήθος; Δεν συναντάτε μύριες δυσκολίες, αν θελήσετε να πλυθείτε; Δεν γίνεστε μούσκεμα άμα βρέξει; Δεν υποφέρετε από το θόρυβο, τις φωνές και τις άλλες ταλαιπωρίες; Μα, μου φαίνεται ότι όλα αυτά τα υποφέρετε και τα ανέχεστε, γιατί αξίζουν τον κόπο όσα πρόκειται να δείτε».