Αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη : κινηματογραφικό, τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό, ηχητικό, εκδοτικό, φωτογραφικό, εικαστικό - Σγουράκης, Γιώργος (Αρχείο Κρήτης, 2012)
Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη από κοινού έχουν δημιουργήσει -εδώ και 35 χρόνια- δεκάδες εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση. Δημιούργησαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Αρχείο Κρήτης" και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd "Μίκης Θεοδωράκης - ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του", "Γιάννης Ρίτσος - αυτοβιογραφία", την ταινία "Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου", τα βιβλία "Κρητικά Ημερολόγια" καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Εθνάρχη. Εμβληματικό έργο τους είναι οι αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας, το "Μονόγραμμα" εδώ και 30 χρόνια. Η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση (Φεβρουάριος 2012), με καλλιτεχνικό πρόγραμμα αποτελούμενο από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ, βράβευσε τους δημιουργούς της εκπομπής "Μονόγραμμα", τον Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη, για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής στην ελληνική τηλεόραση. Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, όπως η ταινία "Θεόφιλος Γ. Χ"Μιχαήλ" - Α' Βραβείο 20ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, "Μίκης Θεοδωράκης - αυτοβιογραφία" κ.ά. Σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού αποτελούν θέματα μελέτης και διδασκαλίας ταινίες από το έργο τους όπως από τις σειρές: "Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική...", "Μονόγραμμα" και από τα ντοκιμαντέρ "Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη", "Η άλλη Ελλάδα" και "Αυτή είναι η Κρήτη".