Η τέχνη από το 1900 : μοντερνισμός αντιμονερνισμός μεταμοντερνισμός - Foster, Hal (Επίκεντρο, 2009)
Στο μνημειώδες αυτό βιβλίο, το καλύτερο στο είδος του παγκοσμίως, οι τέσσερις πιο σημαντικοί και με τη μεγαλύτερη επιρροή ιστορικοί τέχνης της εποχής μας, παρουσιάζουν πρωτοποριακά και εμπεριστατωμένα την ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα. Οι συγγραφείς χρησιμοποιώντας τις θεωρίες και τις μεθόδους της τέχνης (από την ψυχανάλυση και την κοινωνιολογική προσέγγιση μέχρι το μεταστρουκτουραλισμό), επιχειρούν μια εξαιρετικά διεισδυτική ματιά σε βάθος χρόνου. Η οπτική τους, που είναι ιδιαίτερα οξεία, είναι γόνιμα εμπλουτισμένη από τη φιλοσοφία, την ιστορία και την κοινωνιολογία, χωρίς ωστόσο να παρακάμπτεται η χρονική αλληλουχία εξέλιξης των κινημάτων. Καθένας τους συνεισφέρει με μια εισαγωγή που ερευνά τη μεθοδολογία και τις θεωρητικές μεθόδους πλαισίωσης της τέχνης του εικοστού και εικοστού πρώτου αιώνα. Το βιβλίο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της τέχνης καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα μέχρι και σήμερα. Αποτέλεσμα αυτής της δομής είναι οι αναγνώστες να μπορούν να παρακολουθήσουν μια χρονολογική περιγραφή της τέχνης του 20ου αιώνα ή να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία καθώς η αφήγηση ακολουθεί τα γεγονότα ανά έτος. Τα κείμενα συνοδεύονται από πάνω από εξακόσιες εικόνες έργων.