Animation : ιστορία και αισθητική του κινούμενου σχεδίου - Βασιλειάδης, Γιάννης, 1936- (Αιγόκερως, 2006)
Τι είναι ο κινηματογράφος animation; Όσο παράδοξο κι αν μπορεί να φανεί, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πιο εύκολο είναι να πει κάποιος τι δεν είναι ή, πιο συγκεκριμένα, τι δεν είναι αποκλειστικά και μόνο. Αντίθετα απ' ό,τι θα απαντούσε γρήγορα κάποιος, ο κινηματογράφος animation δεν είναι μόνο το κινούμενο σχέδιο ή, πολύ περισσότερο, δεν είναι μόνο κινηματογράφος για παιδιά. . . Η μεγαλύτερη διαφορά του με τον «άλλο» κινηματογράφο αφορά στην πρώτη του ύλη, τις κινούμενες εικόνες: εκεί που ο «άλλος» κινηματογράφος υιοθετεί μια τεχνική οφθαλμαπάτης με την πρόθεση να αναπαραγάγει πιστά την πραγματικότητα, ο κινηματογράφος animation κάνει εμφανή εξαρχής την τεχνητή του υπόσταση. Είτε μέσω των εικόνων είτε μέσω της κίνησης, ο κινηματογράφος animation δημιουργεί, χωρίς να το κρύβει, μια τεχνητή, υποκειμενική πραγματικότητα (την οποία ένα πρωτόγονο μάτι ή το μάτι ενός μικρού παιδιού θα μπορούσε να χαρακτηρίσει σαν «μαγική».