Βασικές αρχές ρομποτικής - Mataric, Maja J. (Κλειδάριθμος, 2007)
Η ιδανική εισαγωγή στη Ρομποτική για φοιτητές, μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ερασιτέχνες ρομποτιστές και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται γι' αυτό το ανερχόμενο επιστημονικό πεδίο! Το βιβλίο είναι γραμμένο με απλό και ευχάριστο τρόπο, ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητό από κάθε αναγνώστη και να κρατήσει το ενδιαφέρον του αμείωτο. Για τον λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά τόσο για διδακτικούς σκοπούς όσο και για αυτοδιδασκαλία! Αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό που ξεκινάει από τις βασικότερες έννοιες της Ρομποτικής (στις οποίες περιλαμβάνονται η αίσθηση και η μετακίνηση) και φτάνει μέχρι τις πιο καινοτόμες και εξελιγμένες εφαρμογές και θεματικές περιοχές (ανθρωποειδή, ρομπότ που αλλάζουν μορφή, ρομποτική διαστήματος), με έμφαση στα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία αυτόνομης και ευφυούς ρομποτικής συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα καλύπτονται θέματα όπως ο ορισμός και η ιστορία της Ρομποτικής, τα συστατικά στοιχεία των ρομπότ, η μετακίνηση, ο χειρισμός, οι αισθητήρες, ο έλεγχος, οι αρχιτεκτονικές ελέγχου, η αναπαράσταση, η συμπεριφορά, η πλοήγηση, η ρομποτική συνόλου, η μάθηση, καθώς και το μέλλον και οι ηθικές προεκτάσεις της Ρομποτικής.