Το Μακεδονικό και η Γερμανία : απόρρητα έγγραφα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών 1904-1912 - Δορδανάς, Στράτος Ν., 1968-; Δορδανάς, Στράτος Ν., 1968-; Δορδανάς, Στράτος Ν., 1968-; Καλογρηάς, Βάιος; Καλογρηάς, Βάιος; Καλογρηάς, Βάιος (1912 Θεσσαλονίκη-Μακεδονία 2012, 2013)
Στον ανά χείρας τόμο δημοσιεύονται αυτούσια, σε ελληνική μετάφραση, ανέκδοτα απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυτοκρατορίας της Γερμανίας που αναφέρονται στη Μακεδονία και καλύπτουν την κρίσιμη χρονική περίοδο 1904-1912 οπότε διεξήχθη ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Νεότουρκοι επεκράτησαν και, διαψεύδοντας τις διακηρύξεις τους και τις πρώτες μεγάλες προσδοκίες των υποδούλων Λαών, εφήρμοσαν εθνικιστική πολιτική, η οποία νομοτελειακά προκάλεσε τους Βαλκανικούς Πολέμους. Τα έγγραφα φυλάσσονται στο Πολιτικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της στο Βερολίνο, όπου επί μήνες εξετάσθηκαν ένα προς ένα και επελέγησαν όσα αναφέρονται στο Μακεδονικό Ζήτημα τη χρονική περίοδο 1904-1912. Αυτά τα έγγραφα φωτογραφήθηκαν, μεταφράσθηκαν από τα γερμανικά στα ελληνικά και θεμελίωσαν την επιστημονική μελέτη που εξετάζει την οπτική, τους στόχους, τις αναλύσεις και τις πληροφορίες της τότε γερμανικής πολιτικής όσον αφορά στη διαμόρφωση, στην εξέλιξη και στις συνέπειες του Μακεδονικού Ζητήματος από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα έως την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων. Τα έγγραφα θέτουν υπό το φως της γερμανικής διπλωματίας την εθνική διαμάχη μεταξύ Ελλήνων, Βούλγαρων, Σέρβων, Ρουμάνων και Αλβανών στη Μακεδονία. Γερμανοί διπλωμάτες, στα απόρρητα έγγραφα τους, παρακολουθούν άγρυπνα και αναλύουν (ενίοτε με εξαιρετική διορατικότητα) τις εξελίξεις που σφράγισαν καταλυτικά την πορεία του Μακεδονικού Ζητήματος και σημάδεψαν ανεξίτηλα τη συλλογική εθνική μνήμη των βαλκανικών λαών.