Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης : δια πυρός και σιδήρου - Φιλιπποπούλου, Έρση (Παπασωτηρίου, 2011)
Από την αρχική ιδέα μέχρι τα εγκαίνια, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη διαδρομή προς την υλοποίηση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης θυμίζουν πολεμική επιχείρηση. "Δια πυρός και σιδήρου" προχώρησε το έργο, μέχρι να βρει η παραπαίουσα πορεία τον τακτικό νικηφόρο βηματισμό της. Όλες οι φάσεις του τριαντατριάχρονου αγώνα πείθουν για τις δυσκολίες. Τέσσερις αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, οκτώ νομοθετικές ρυθμίσεις, εκατό δικαστικές αποφάσεις είναι μερικοί μόνο σταθμοί. Τόνοι από μελάνι χύθηκαν για σχόλια, αντιπαραθέσεις και κριτικές. Το έργο, που ξεκίνησε ως κιβωτός προστασίας των γλυπτών από την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξελίχθηκε σε εθνικό σύμβολο μιας ηθικής πράξης με οικουμενική σημασία. Τώρα το κτήριο μας περιμένει ολόφωτο. Οι Κόρες μας καλοδέχονται με το μοναδικό τους μειδίαμα, οι μαρμάρινες μορφές του Παρθενώνα περιμένουν την επανένωσή τους με τους ξενιτεμένους αδελφούς τους, κι εμείς περνάμε το κατώφλι, θαμπωμένοι από την ωραιότερη έκφραση τέχνης όλων των αιώνων. Την πολυτάραχη δημιουργία του μουσείου ξεδιπλώνει η αφήγησή μας. Με πλούσια εικονογράφηση, η ιστορία που μοιάζει με περιπετειώδες μυθιστόρημα ζωντανεύει καταστάσεις και φέρνει στη μνήμη πρόσωπα. Διαβάζοντάς την, δεν μπορεί... Κάπου θα δεις και τη Μελίνα, που οραματίστηκε το μουσείο και πάλεψε γι' αυτό, να σου κλείνει το μάτι!