Τα μηνύματα της τέχνης : εξερευνώντας το χώρο των εικαστικών τεχνών - Adams, Laurie (Δίαυλος, 2006)
Oι εικόνες είναι αναμφισβήτητα πανταχού παρούσες στη ζωή μας. Η κατανόηση των μηνυμάτων που εκπέμπουν έχει εξαιρετική σημασία όχι μόνο για όποιον τις απολαμβάνει ως τελικά αγαθά, αλλά και γι' αυτόν που τις προσεγγίζει ως ενδιάμεσα αγαθά, δηλαδή ως στοιχεία που επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει για την προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας - στη διαφήμιση, στις συσκευασίες, στην εμφάνιση και διαρρύθμιση των επαγγελματικών χώρων, κλπ. Το βιβλίο αυτό συντίθεται από οκτώ δοκίμια, που αποτελούν ισάριθμα κεφάλαιά του. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα: τη γοητεία και τη δύναμη της εικονογράφησης, τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διάφορα εικαστικά στοιχεία -γραμμή, σχήμα, χρώμα, υφή, χώρο και χρόνο- για να μεταδώσουν μηνύματα, και τις διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις στην αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων αυτών. Οι ιστορικές μεταβολές στον τρόπο εκπαίδευσης και στην κοινωνική θέση του καλλιτέχνη, οι εφαρμογές σε δημοφιλή θέματα εικονογράφησης ανά τους αιώνες και σε διάφορες κοινωνίες της Δύσης και της Ανατολής, επιτρέπουν στον αναγνώστη να διευρύνει τους ορίζοντες της γνώσης του. Το τελευταίο δοκίμιο αναφέρεται σε ενδιαφέρουσες διαμάχες που έχουν εγερθεί σχετικά με τη γνησιότητα έργων, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και τα όρια της ελευθερίας έκφρασης στις τέχνες. Εμπλουτισμένη με 130 αντίγραφα σημαντικών έργων τέχνης, από τα οποία τα εκατό είναι έγχρωμα, ελπίζουμε ότι η έκδοση αυτή θα βοηθήσει τους αναγνώστες όχι μόνο να κατανοούν βαθύτερα τα μηνύματα των εικαστικών τεχνών αλλά και να απολαμβάνουν περισσότερο τις εικόνες.