Επιπλωμένα δωμάτια - Καρατζαφέρη, Ιωάννα (Καστανιώτης, 1983)
Το μυθιστόρημα της Ι.Κ Επιπλωμένα δωμάτια είναι το πρώτο βιβλίο που εμφανίζεται στη λογοτεχνία μας το 1962 και αποσπά τον επόμενο χρόνο το Β Κρατικό Βραβείο. Πρόκειται για τη μυθιστορηματική ζωή μιας ελληνίδας μετανάστριας που αφηγείται, στο πρώτο πρόσωπο, την αναζήτηση του εαυτού της στο καινούργιο της περιβάλλον με αναδρομές της μνήμης στο δικό της χώρο όταν αφυπνιζόταν σα γυναίκα.