Μουσεία Μικράς Ασίας - Χαβέλα, Κωνσταντούλα (Βιβλιοθήκη τέχνης / Η καθημερινή, 2010)
Στα παράλια της Μικράς Ασίας, που κατοικήθηκαν σταδιακά από τρεις πληθυσμιακές ομάδες του ελλαδικού χώρου, τους Αιολείς, τους Ίωνες και τους Δωριείς, άκμασαν πόλεις όπως η Σμύρνη, η Μαγνησία του Σιπύλου, η Μαγνησία του Μαιάνδρου, η Φώκαια, οι Κλαζομενές, η Χίος, η Έφεσος, η Μίλητος, η Κνίδος, η Αλικαρνασσός, η Αττάλεια, κ.ά. Στις πόλεις αυτές κατά τη διάρκεια των Αρχαϊκών χρόνων άνθησε η λεγόμενη ιωνική τέχνη, που η επιρροή της έφτασε στο αποκορύφωμά της μετά την κατάληψη της Μικράς Ασίας από τους Πέρσες και τη μετανάστευση των καλύτερων καλλιτεχνών της Ιωνίας προς την κυρίως Ελλάδα, αλλά και την Κάτω Ιταλία, ακόμη και την Ετρουρία. Έργα απ' όλες τις εκφάνσεις και τις εποχές της τέχνης συναντούμε σε αρκετά μικρά και μεγάλα μουσεία κατά μήκος των μικρασιατικών παραλίων. Μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών μουσείων συγκαταλέγονται αυτά του Τσανάκαλε, της Εφέσου, της Αλικαρνασσού και της Αττάλειας, που παρουσιάζονται εδώ.