Ενδυματολογία : ιστορία της ενδυμασίας - Payne, Blance, 1897-1972 (Ίων, 2009)
Το κείμενο αυτό χαρτογραφεί την ένδυση της Δυτικής Ευρώπης και των Ευρωπαίων της Βόρειας Αμερικής, με επιλεγμένες πληροφορίες από τη Μέση Ανατολή της αρχαιότητας. Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιδράσεις και από άλλα μέρη του κόσμου, είναι αδύνατον να περιγραφεί σ' ένα βιβλίο το ευρύ περιεχόμενο της ένδυσης από το ένα άκρο της γης στο άλλο μέσω των αιώνων. Στο πεδίο που επιλέξαμε προσπαθήσαμε να αποδώσουμε το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και αισθητικό περιβάλλον της ένδυσης, αναφερόμενοι στα τελευταία 5500 χρόνια. Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τα συμπεράσματα αιτίας και αποτελέσματος, σπάνια δίνοντας εξηγήσεις για μικροαλλαγές όσον αφορά στην ένδυση και στην προσωπική εμφάνιση. Δεν υπάρχει μια ξεχωριστή γενική γραμμή ή πλαίσιο εργασίας που να εναρμονίζει όλα τα κεφάλαια (αποφεύγοντας το σύνδρομο του Προκρούστη). Αφήσαμε έτσι τα στοιχεία κάθε κουλτούρας ή εποχής να υπαγορεύουν την ανάπτυξη του κεφαλαίου. Η διάταξη της σειράς ή των σχημάτων βασίζεται σε μακρά εμπειρία διδασκαλίας, εφόσον όπως φαίνεται, οι μαθητές έχουν χρονολογικές και θεματικές βάσεις μελέτης.