Η δεσποινίς Σμίλα διαβάζει το χιόνι - Hoeg, Peter, 1957- (Ψυχογιός, 2013)
"Η γυναίκα των πάγων". Ποτέ οι αναγνώστες ενός βιβλίου, οπουδήποτε και αν κυκλοφόρησε τούτο, δε βρέθηκαν περισσότερο σύμφωνοι στη γνώμη που διαμόρφωσαν γι' αυτό. Πραγματικά ο τίτλος του βιβλίου αυτού αποδείχτηκε προφητικός αφού χιλιάδες άνθρωποι απανταχού της Γης "διάβασαν" ανάμεσα στις γραμμές τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες ενός ανθρώπου διχασμένου ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις, νοσταλγού της χαμένης ενότητας των πραγμάτων και της χαμένης αλληλεγγύης των ανθρώπων. Η Σμίλλα Γιάσπερσεν, τριάντα επτά ετών, από πατέρα Δανό και μητέρα Εσκιμώα, ζει στην Κοπεγχάγη μόνη, χωρίς οικογένεια, χωρίς φίλους. Η διάστασή της με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις αξίες του την κάνει να επιλέγει συνειδητά τη ζωή του περιθωρίου.Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο αισθάνεται δεμένη είναι ο Ησαΐας, ένας εξάχρονος Εσκιμώος, ξένος και απροσάρμοστος όπως κι αυτή στην κοινωνία της Δανίας. Μια μέρα ο Ησαΐας πέφτει από μια στέγη και σκοτώνεται. Η αστυνομία αποφαίνεται ότι πρόκειται για δυστύχημα και κλείνει την υπόθεση. Η Σμίλλα, όμως, που είδε τα ίχνη του παιδιού πάνω στο χιόνι και ξέρει να τα αποκρυπτογραφήσει, υποψιάζεται κάτι διαφορετικό. Μόνη της, στηριγμένη στην εξυπνάδα, το ένστικτο και το πείσμα της, αγωνίζεται να διαλευκάνει το θάνατο του μικρού της φίλου και διαπιστώνει κάποια στιγμή ότι κινδυνεύει και η δική της η ζωή. Το όλο και πυκνότερο μυστήριο στο οποίο βυθίζεται, θα την οδηγήσει τελικά στη Γροιλανδία, τη χώρα των παιδικών της χρόνων. "Η δεσποινίς Σμίλλα" μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, το δε έγκριτο περιοδικό Time καθώς και το Entertanment Weekly το επέλεξαν ως το βιβλίο της χρονιάς. Μεταφέρθηκε ήδη στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια τη Τζούλια Όρμοντ ενώ το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο Silver Dagger που απονέμει ο Σύλλογος Συγγραφέων Αστυνομικών Βιβλίων, στην Αγγλία, και αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες διακρίσεις σε ξένο συγγραφέα.