Η εικαστική γλώσσα : έκφραση και επικοινωνία μέσα απο τη φωτογραφία - Σιγούρος, Γιάννης (Κοινωνία και εκπαίδευση, 2012)
Το τέταρτο βιβλίο της σειράς "Κοινωνία και Εκπαίδευση" με τίτλο "Έκφραση και Επικοινωνία μέσα από την Φωτογραφία" παρουσιάζει τη φωτογραφία ως γλώσσα επικοινωνίας. Όπως ο προφορικός και ο γραπτός λόγος έτσι και η φωτογραφία έχει το δικό της λεξιλόγιο και τους δικούς της κανόνες γραμματικής. Η αποτελεσματική εφευρετικότητα του φωτογράφου εξαρτάται από το πόσο είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται, να συνθέτει σωστά και να εφαρμόζει το εικαστικό "αλφάβητο" που είναι τα εικαστικά ή μορφικά στοιχεία και οι αρχές του desige. Ο συγγραφέας Γιάννης Σιγούρος είναι εκπαιδευτικός. Έχει δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο για την γνωριμία με την γλώσσα και τους κώδικες της οπτικής επικοινωνίας μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.Τα παιδιά αποκτούν τα επικοινωνιακά εργαλεία και τα κριτήρια για την ανάγνωση και την ανάλυση κάθε εικόνας που τα περιβάλλει, συνειδητοποιούν τη δύναμη της πληροφορίας και ταυτόχρονα επιλέγουν τον τρόπο αντιίδρασής τους σε κάθε οπτικό μήνυμα που φτάνει ως αυτούς.