Τεχνολογία πολυμέσων και πολυμεσικές επικοινωνίες - Ξυλωμένος, Γιώργος Β. (Κλειδάριθμος, 2009)
Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, αφού τα περισσότερα σχετικά βιβλία ασχολούνται με συγκεκριμένες εφαρμογές και όχι με τις υποκείμενες τεχνολογίες. Παράλληλα, το βιβλίο αυτό καλύπτει τα δικτυακά ζητήματα που ανακύπτουν λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων των πολυμέσων, αφού αυτά σπανίως καλύπτονται στα μαθήματα δικτύων υπολογιστών. Οι συγγραφείς συνέθεσαν το βιβλίο αυτό αντλώντας στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους εκθέτοντας τις βασικές ιδέες και τεχνικές, χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες για τις υλοποιήσεις, με στόχο το αποτέλεσμα να είναι κατάλληλο για διδασκαλία σε προχωρημένο προπτυχιακό ή εισαγωγικό μεταπτυχιακό επίπεδο. Ο Γ. Ξυλωμένος είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γ. Πολύζος είναι καθηγητής στο ίδιο τμήμα. Στα περιεχόμενα του βιβλίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: - Εφαρμογές των πολυμέσων - Συστήματα πολυμέσων - Ήχος, Εικόνα, Βίντεο - Θεωρία πληροφοριών - Αρχές κωδικοποίησης - Κωδικοποίηση εντροπίας - Κωδικοποίηση ήχου - Κωδικοποίηση εικόνων κατά JPEG - Κωδικοποίηση βίντεο κατά Η.26x - Κωδικοποίηση βίντεο κατά MPEG - Συγχρονισμός πολυμέσων - Πολυεκπομπή, Πρωτόκολλα μετάδοσης πολυμέσων, Ροή πολυμέσων - Τηλεδιάσκεψη - Ποιότητα υπηρεσιών στο Internet - Ποιότητα υπηρεσιών στο μελλοντικό Internet - Ποιότητα υπηρεσιών στα δίκτυα ATM - Ασύρματα και κινητά πολυμέσα.