Η τέχνη της καθαρής σκέψης : 52 λάθος τρόποι σκέψης που θα ήταν καλύτερα να αφήσετε για άλλους - Dobelli, Rolf, 1966- (Λογοτεχνικά δοκίμια, 2013)
Ο εγκέφαλός μας δεν είναι αλάνθαστος, καθόλου μάλιστα. 'Αλλωστε, μας οδηγεί συχνά, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, σε λανθασμένες εκτιμήσεις και σε κακές αποφάσεις στην επαγγελματική ή στην προσωπική μας ζωή. Σ αυτό το μοναδικό βιβλίο, που διαβάζεται πλέον από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ο Ρολφ Ντομπέλλι μάς μαθαίνει, σε 52 σύντομα κείμενα με έξυπνα παραδείγματα, να εντοπίζουμε και να αποφεύγουμε τις «γνωστικές πλάνες», αυτές τις παγίδες του μυαλού στις οποίες όλοι κινδυνεύουμε να πέσουμε κάθε στιγμή. - Γιατί υπερεκτιμούμε συστηματικά τις ικανότητες και τις γνώσεις μας; - Γιατί λέμε πάντα «ναι» στους συμπαθητικούς ανθρώπους; - Γιατί προτιμάμε να έχουμε ένα εσφαλμένο σχεδιάγραμμα πόλης παρά κανένα σχεδιάγραμμα;... Είναι γεγονός: το να καταλάβουμε πώς και πόσο εύκολα μπορούμε να ξεγελαστούμε μας παρέχει σαφές πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους...