Ιστορία σύγχρονης σκηνοθεσίας. - Bablet, Denis, 1930-1992 (University Studio Press, 2008)
Το βιβλίο αυτό προτείνει, όχι ακριβώς μια πραγματική ιστορία, αλλά ένα είδος εισαγωγής στην ιστορία της σύγχρονης θεατρικής σκηνοθεσίας. Ο πρώτος τόμος ασχολείται με την περίοδο ανάμεσα στο 1887, χρονιά της ίδρυσης του Τεάτρ Λιμπρ (Theatre Libre=Ελεύθερο Θέατρο) από τον Αντρέ Αντουάν, και στην έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, εξετάζεται η δραστηριότητα ορισμένων ανθρώπων του θεάτρου στο σύνολό της (π.χ. Άππια, Κραίηγκ). Σε κάποιες περιπτώσεις (Μέγιερχολντ κ.λπ.) αναλύεται αποκλειστικά το παρουσιασμένο έργο πριν από το 1914, στο οποίο αξίζει να αφιερώσει κανείς ολόκληρη μελέτη. Οι μετέπειτα δημιουργίες θα εξεταστούν στον δεύτερο τόμο. Τέλος, αν κάποιοι σημαντικοί σκηνοθέτες (Ζεμιέ) αποσιωπούνται εδώ, είναι γιατί μου φάνηκε προτιμότερο να δοθεί έμφαση, στον επόμενο τόμο, στις πιο σημαντικές τους παραστάσεις οι οποίες τοποθετούνται μετά το 1914.