Ουρανοξύστες : οι νέοι αστικοί γίγαντες - Spirito, Gianpaola (Καρακώτσογλου, 2010)
Ο αγώνας για την κατασκευή του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο δεν δείχνει κανένα σημάδι κατευνασμού. Μια σειρά καινούργιων ουρανοξυστών συνεχίζουν την πρόκληση κατά την τρίτη χιλιετία: Αυτά τα κτίρια αποτελούν τους "Νέους Γίγαντες". Υψώνονται κατά ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελούν τα σύμβολα δύναμης των οποίων η υπεράνθρωπη έκφραση βρίσκεται στη γιγάντια κλίμακά τους. Σήμερα το ρεκόρ για το υψηλότερο κτίριο παγκοσμίως, το οποίο μετατοπίστηκε από τη δύση στην ανατολή, βρίσκεται μεταξύ Ντουμπάι και Ταϊπέι. Το Ντουμπάι αποτελεί τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ, αλλά είναι πιθανό στο μέλλον να χάσει αυτό τον τίτλο. Εν τω μεταξύ, οι μητροπόλεις του κόσμου συγκεντρώνουν εντυπωσιακές ομάδες ψηλών κτιρίων, ενώ οι παλιές δυτικές πόλεις πλαισιώνονται από μικρούς, αλλά αλλόκοτους ουρανοξύστες. Αυτό το φαινόμενο περιλαμβάνει τεχνολογικές καινοτομίες που δεν αποτελούν πλέον το αποκλειστικό βασίλειο των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών, αλλά έχουν γίνει μέρος της μαζικής φαντασίας.