Οι λατρείες των θεών και των ηρώων στην Άνω Μακεδονία κατά την αρχαιότητα : Ελίμεια, Εορδαία, Ορεστίδα, Λυγκηστίδα - Χατζηνικολάου, Καλλιόπη Γ. (University Studio Press, 2011)
Η έρευνα και η παρουσίαση των λατρειών των θεών και των ηρώων της αρχαίας 'Ανω Μακεδονίας (η Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του σημερινού ελληνικού κράτους και το νότιο τμήμα του σύγχρονου κράτους της FYROM) συνθέτει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις θρησκευτικές αντιλήψεις των κατοίκων του βορειοελλαδικού χώρου, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τους ελληνιστικούς και, κυρίως, τους ρωμαϊκούς χρόνους. Με βάση τις υπάρχουσες αρχαιολογικές μαρτυρίες ανιχνεύονται οι λατρείες των ολυμπίων θεών, θεοτήτων ξένης προέλευσης καθώς και προγονικών ηρώων και προσωποποιημένων αφηρημένων εννοιών. Παρατίθεται επίσης χάρτης με θέσεις ιερών των λατρευόμενων θεοτήτων και εκτενής περίληψη στα γαλλικά.