Ηθικά Νικομάχεια : ένας οδηγός ανάγνωσης - Hughes, Gerard J. (Οκτώ, 2013)
Τα Ηθικά Νικομάχεια είναι από τα σημαντικότερα και πιο θεμελιώδη έργα της δυτικής φιλοσοφίας. Έχει επηρεάσει καθοριστικά την ευρωπαϊκή φιλοσοφία, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη φιλοσοφική σκέψη και την ηθική θεωρία και είναι απαραίτητο κείμενο για την κατανόηση της ηθικής φιλοσοφίας και της ιστορίας της ηθικής. Ο Gerard J. Hughes παρουσιάζει, αναλύει και σχολιάζει με σαφήνεια το έργο του Αριστοτέλη. Εξηγεί τα κεντρικά ζητήματα και την αριστοτελική ορολογία, αποσαφηνίζει τα δυσνόητα χωρία και προτείνει λύσεις στις ερμηνευτικές δυσκολίες, όπου αυτές προκύπτουν. Εξετάζει κάθε ενότητα του κειμένου και αναλύει λεπτομερώς τα ζητήματα και τις βασικές έννοιες που έθεσε ο Αριστοτέλης, όπως η ευδαιμονία, η υπευθυνότητα, η ηθική εκπαίδευση, οι ηθικές αρετές, η πρακτική σοφία, η φιλία. Επίσης, δεν παραλείπει να επισημάνει τον ρόλο των Ηθικών Νικομαχείων στη σύγχρονη ηθική φιλοσοφία, συγκρίνοντας και αντιδιαστέλλοντας τις απόψεις του Αριστοτέλη με αυτές που επικρατούν ευρέως σήμερα. Το ανά χείρας βιβλίο καθοδηγεί με ουσιαστικό τρόπο τόσο τον αναγνώστη που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Αριστοτέλη όσο και τον συστηματικό μελετητή, και αποτελεί ιδανική αφετηρία για όποιον ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στην ηθική φιλοσοφία.