Πολιτιστική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας : μύθος και πραγματικότητα της προχριστιανικής ψυχής - Friedell, Egon, 1878-1938 (Ιστορία, 2013)
Αυτό το βιβλίο ξεχωρίζει από ανάλογες μελέτες χάρη στην ικανότητα του συγγραφέα να τεκμηριώνει σε ευφάνταστους και προκλητικούς συνδυασμούς τη διαφορετικότητα της αρχαιοελληνικής ψυχής. Ο Φριντέλ διαβάζει τον Έλληνα ερευνώντας πίσω από τις γραμμές των τραγωδιών και των ποιημάτων και των φιλοσοφιών, πίσω από τις μορφές των επιτύμβιων και των γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν αφήνει τον θαυμασμό για τα έργα του αρχαίου πολιτισμού να καλύψει την ερευνητική σκαπάνη γι αυτό και συγκρίνει υποδειγματικά σύγχρονες μορφές πολιτικής, ιστορίας και τέχνης με το αρχαιοελληνικό παρελθόν αλλά και με άλλους αρχαίους πολιτισμούς (Αίγυπτος, Περσία, Ρώμη). Ξεχάστε όλα τα γνωστά στερεότυπα για την αρχαία Ελλάδα. Η ριζοσπαστική ματιά τού συγγραφέα, συνδυάζοντας τεκμήρια από γραπτά και άλλα μνημεία, προβάλλει τον αρχαίο Έλληνα στην πεζή καθημερινότητά του: λιγότερο αθώο απ ό,τι τον φαντασιώνουμε και περισσότερο πραγματιστή, λιγότερο καλοφαγά και περισσότερο ομοερωτικό, λιγότερο ελεύθερο στις πόλεις-κράτη και περισσότερο βάρβαρο απέναντι στους εχθρούς του, λιγότερο εργατικό και περισσότερο μοιρολάτρη κ.ο.κ. Κι όμως, μέσα από αυτή τη διόλου ρομαντική αλλά συναρπαστική ανάλυση της καθημερινής αρχαίας κουλτούρας, ο αναγνώστης κατανοεί στο τέλος γιατί η αρχαία Ελλάδα δημιούργησε τον συγκεκριμένο πολιτισμό που θαυμάζουμε σήμερα.