Οδηγός κηπουρικής : πώς να δημιουργήσουμε το δικό μας παράδεισο : δύο έγχρωμοι τόμοι για όσους έχουν ή θα έχουν εξοχικό, κήπο, βεράντα, αλέα, ταράτσα, αγρόκτημα, πισίνα, θερμοκήπιο, γλάστρες. - Νεράντζης, Χρήστος (Αδελφών Κυριακίδη, 2011)
Κάτι σαν πρόλογος... με θέμα Λένε συνήθως ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Κι όμως, μπορούμε και να το προβλέψουμε, και να το προσδιορίσουμε, και να το σχεδιάσουμε. Αν αποφασίσουμε βέβαια να δημιουργήσουμε ένα κήπο, και να ασχοληθούμε με αυτόν. Γιατί, ξέρετε, τα φυτά, αν προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις τους, έχουν αρκετή ευγνωμοσύνη για να μας το ανταποδώσουν, καθώς προσαρμόζονται με τη σειρά τους στις δικές μας ανάγκες και προσδοκίες. Να μας δώσουν το άρωμα τους, το χρώμα των ανθέων τους, τα φρούτα τους, τον εαυτό τους ολόκληρο, να αφεθούν να τα διαιρέσουμε για να τα πολλαπλασιάσουμε, να τα διασταυρώσουμε, να τα αλλάξουμε θέση, να τα φωτογραφήσουμε. Και όλα αυτά σιωπηλά, χωρίς να διαμαρτύρονται. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα, ή κίνητρο αν θέλετε, για να ασχοληθούμε με την κηπουρική. Υπάρχουν πολλοί λόγοι ακόμα. [...]