Η κρεμάλα - Αρναούτης, Νίκος, 1950- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους, 2001)
Δεν ήταν παιχνίδι. Έθιμο της Καθαράς Δευτέρας ήταν. Το έφεραν οι παλιοί απ' την πατρίδα. Κρεμούσαν σκυλιά για το καλό, όπως πίστευαν. Ναι. Πραγματικά σκυλιά! Τα γύριζαν στον αέρα σαν παιχνιδάκια. Κι όλα αυτά για να τρανέψει το σουσάμι. Ο Λάμπρος θα συγκλονιστεί απ' το θέαμα και θα τα βάλει με τα παλιά μυαλά. Θα είναι μόνος; Θα βρει συμπαραστάτες για να πολεμήσει το έθιμο; Μια ιστορία που διαδραματίζεται σ' ένα χωριό της Θράκης με ήρωες αυθεντικούς, πρόσωπα καθημερινά, που στο αίμα τους κυλά η έγνοια της επιβίωσης.