Η γέννηση του νέου ανθρώπου : προγεννητική φροντίδα - Πασχαλίδης, Γιώργος (Ποικίλα θέματα, 2011)
H διατροφική διεργασία, τόσο στα είδη της πανίδας όσο και της χλωρίδας, είναι αφάνταστα πολύπλοκη, εξαιρετικής ακρίβειας και λεπτότητας, τέτοια που ούτε και οι πιο εξελιγμένοι υπολογιστές θα μπορέσουν να προσομοιώσουν, για πάρα πολλά ακόμα χρόνια. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό η διανομή της ζωτικής πληροφορίας για την κυτταρική διατροφή του σώματος και για την υγεία της ψυχής μας να μην εμποδίζεται από τη σκέψη, αλλά αντίθετα να διευκολύνεται. Ο Θεός δημιούργησε τον εγκέφαλο στο ανθρώπινο σώμα για να λειτουργεί αυτόματα. Η σκέψη, όμως, τον επηρεάζει και τον οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια, ενώ ο φυσικός δρόμος είναι ο μόνος προδιαγεγραμμένος, ασφαλής και απόλυτα σωστός. Οι υποψήφιοι γονείς είναι και οι ίδιοι εκπαιδευμένοι από ερασιτέχνες γονείς, οι οποίοι όχι μόνο ανέθρεψαν τα δικά τους παιδιά με λάθος τρόπο, αλλά θεωρούν χρέος τους να συνεχίσουν το έργο τους νουθετώντας το νέο ζευγάρι, τόσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και κατά την περίοδο της ανατροφής των εγγονιών τους. Αυτή όμως η παρεμβατική συμπεριφορά των οικείων της νέας μητέρας είναι συνήθως ο κύριος υπεύθυνος για την αύξηση της ορμονικής διαταραχής της εγκύου. Της δημιουργούν οι (κατά τα άλλα καλοπροαίρετοι) γονείς της άγχος και ανασφάλειες, με συνέπεια την ελλιπή δική της τροφοδότηση με θρεπτικά στοιχεία και συνακόλουθα και του εμβρύου της. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος της εγκύου είναι κατά κανόνα οι κύριοι υπεύθυνοι για τη διατάραξη της ηρεμίας της και την παρεμπόδιση της αρμονικής εγκυμοσύνης και τελικά της ανάπτυξης του εμβρύου.