Ναρκόπολις : μυθιστόρημα - Thayil, Jeet, 1959- (Ψυχογιός, 2013)
Μύηση στην τέχνη της οπιομανίας. Σε έναν τεκέ στη Βομβάη. Γνωριμία με τον/την Ντιμπλ, γκαρσόνα και πόρνη, ευνούχο, μούσα του καλλιτέχνη Χαβιέρ και, τελικά, τρανσέξουαλ που υποφέρει από φρικτούς πόνους. Θα γυρέψει στο όπιο ανακούφιση. Θα βρει ηδονή, πάθος και θάνατο. Με αυτή -περίπου-τη σειρά. Πέρασμα στην Κίνα. Ο κύριος Λι, θεραπευτής και ντίλερ, γόνος μυθιστοριογράφου, οδηγός στα θαυμάσια μονοπάτια της έξης και της μέθεξης∙ και της παρακμής. Επιστροφή στο μέλλον, πένθιμος απολογισμός. Χαρμολύπη, νοσταλγία, επιθανάτια γαλήνη: το απόλυτο trip. Ναρκόπολις είναι η Βομβάη προτού αλλάξει φύλο, εγχειρισμένη από σκουριασμένο σουγιά, και γίνει Μουμπάι. Ναρκόπολις είναι η πίπα οπίου προτού γίνει σύριγγα ηρωίνης, είναι το trip που σε απογειώνει, σε ελευθερώνει και σε λιώνει, η γκρεμισμένη πύλη της αντίληψης, ο δρόμος της υπερβολής ως τη σοφία. Ναρκόπολις είναι ένα ερωτικό γράμμα, ένα ραβασάκι στη Βομβάη ως πολιτεία αυτοκτόνων και ως χαμοκέλα μιας αναπόφευκτα δίκοπης ζωής.