Το μυστικό της παλιάς αυλής - Αλεξάνδρου, Γιάννης, 1943- (Ελληνική λογοτεχνία / Λιβάνη, 2013)
Η Μαρία είναι ξεναγός και ο Άρης αρχαιολόγος. Ερωτεύονται, ενώ προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο οικονομικό αδιέξοδο της σημερινής εποχής. Το μεράκι του Άρη για τις ανασκαφές τους φέρνει αντιμέτωπους με κρυμμένα μυστικά αιώνων. Θανάσιμοι κίνδυνοι ξεπηδούν από πολυεθνικές που τα συμφέροντά τους σκοτώνουν. Μπερδεύουν τον Άρη στα δίχτυα τους κι αυτός κατηγορείται άδικα για φόνο. Οι δύο νέοι θα συναντήσουν πολλά εμπόδια μέχρι η αγάπη τους να βγει νικητής... Όλα ξεκίνησαν από ένα παλιό βιβλίο που ανακάλυψε ο Άρης, μαζί με το μυστικό ενός θησαυρού θαμμένου, σε ένα σπίτι κάτω από την Ακρόπολη. Το βιβλίο μιλάει για μια μάγισσα που οι ιεροεξεταστές στο Μεσαίωνα έβαλαν να κάψουν στην πυρά. Αυτή ξέφυγε μέσα από τις φλόγες και, με τους Καταλανούς κατακτητές, έφτασε κυνηγημένη στην Αθήνα τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Η Σεβίλη, η Γρανάδα, η Βαρκελώνη, το Αιγαίο, το Δουκάτο της Αθήνας, ο Άγιος Δομίνικος στην Καραϊβική γίνονται ο φυσικός και ιστορικός περίγυρος των ηρώων μας, όπου ξετυλίγεται το κουβάρι μιας ιστορίας που διατρέχει τους αιώνες, γεμάτη έρωτες και ανθρωπιά. Παρακολουθούμε τις περιπέτειές τους με κομμένη την ανάσα. Μαγευόμαστε από τα πάθη τους, ζούμε τους έρωτές τους και βήμα βήμα φτάνουμε στα σημερινά αφανέρωτα μυστικά αυτών που κινούν τα νήματα. Αθήνα, 2013. Επιτέλους κάτι άλλαξε, κάτι καινούριο είχε έρθει στη ζωή. Εργαζόταν ξανά! Οι δύσκολοι μήνες της ανεργίας πέρασαν. Αυτός ο άντρας ξυπνούσε μέσα της την κρυμμένη θηλυκότητα. Τα μάτια του ίσως; Η φωνή του; Πάνω του όλα την ξεσήκωναν και την αναστάτωναν. Σεβίλη, Μεσαίωνας. "Στην πυρά", φώναξε εκείνος κι όλοι γύρω του απολάμβαναν και ούρλιαζαν.