Καταστάσεις : μια βασική ιδέα της φαινομενολογίας του Χουσσέρλ - Sartre, Jean-Paul, 1905-1980 (Αρσενίδης, 1981)
Οι "Καταστάσεις είναι οι θέσεις του Σαρτρ πάνω σε πρόσωπα και πράγματα, "καταστάσεις", της Πολιτικής και της Τέχνης του 20ού αιώνα, σε παγκόσμια κλίμακα. Από το θάνατο του Πατρίς Λουμούμπα και ως τη γλυπτική του Τζακομέτι ή μια κοινωνιολογική θεώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η "εφηρμοσμένη" σκέψη του Σαρτρ προβάλλει στα δοκίμια και τις μελέτες αυτές ανάγλυφη. Τις "Καταστάσεις" μετέφερε υπεύθυνα στα Ελληνικά ο γνωστός δημοσιογράφος, κριτικός και μεταφραστής Κώστας Σταματίου. Ο ίδιος συνέδεσε τα σαρτρικά κείμενα με μικρές κατατοπιστικές "εισαγωγές".