Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα : με τον Λύσιν και την Τιμαρέτην - Πλατή, Μαρίνα (Εκπαιδευτικά προγράμματα / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2009)
Ο Λύσις και η Τιμαρέτη, όπως θα διαβάσεις στο βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, είναι δύο παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην αρχαία Αθήνα. Εκτός από τις άλλες ασχολίες τους, όπως το σχολείο, το γυμναστήριο και το διάβασμα, το παιχνίδι έχει τη δική του θέση στην καθημερινή τους ζωή. Τα παιχνίδια με τους φίλους τους θυμίζουν πολύ αυτά που παίζεις κι εσύ σήμερα, μόνο οι ονομασίες αλλάζουν. Οι κούκλες, η σβούρα, το γιο-γιο, η μπάλα, τα κότσια, αλλά και τα ομαδικά παιχνίδια, όπως η τυφλόμυγα, το κουτσό, το κρυφτό και τα αγάλματα, είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα παιχνίδια του Λύσι και της παρέας του. Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου τα παιχνίδια του Λύσι και της Τιμαρέτης ζωντανεύουν με τις ζωγραφιές κι έτσι, αφού διαβάσεις τις πληροφορίες και τους κανόνες, μπορείς να τα παίξεις κι εσύ με τους φίλους σου. Θα αναρωτιέσαι σίγουρα πώς γνωρίζουμε τις ονομασίες των αρχαίων παιχνιδιών, με τι έμοιαζαν, πώς παίζονταν. Ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Πλούταρχος και άλλοι πολλοί αρχαίοι συγγραφείς στα κείμενά τους συχνά αναφέρονται στα παιχνίδια, τα περιγράφουν, δίνουν την ονομασία τους, καθώς και τους κανόνες. Πραγματικά παιχνίδια, σβούρες, πήλινες κούκλες, κουδουνίστρες βρίσκουν οι αρχαιολόγοι σε παιδικούς τάφους ή σε ιερά ως αφιερώματα σε γυναικείες ή ανδρικές θεότητες. Τέλος, χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την ώρα του παιχνιδιού, όπως στις φωτογραφίες σήμερα, απεικονίζονται στα αγγεία και μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα βρεις εικόνες πραγματικών παιχνιδιών από την αρχαιότητα και παραστάσεις αγγείων που αναφέρονται στην ιστορία του Λύσι και της Τιμαρέτης, πληροφορίες για τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων που μιλούν γι` αυτά, καθώς και ποια άλλα βιβλία μπορείς να διαβάσεις.