Οι δύο όψεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς : αφιέρωμα εις μνήμην Σπυρίδωνος Περιστέρη : πρακτικά της μουσικολογικής συνάξεως που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2000 στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών - Μακρής, Ευστάθιος Γ. (Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, 2003)
Στις 10 και 11 Νοεμβρίου του 2000 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών «Μουσικολογική Σύναξις», με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκδημία του αειμνήστου μουσικοδιδασκάλου Σπυρίδωνος Δ. Περιστέρη (1913 - 1998). Την πρωτοβουλία της διοργανώσεως είχε το Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετά μνημοσύνου στη μνήμη του τιμωμένου προσώπου. Η Σύναξις αυτή δεν είχε τον χαρακτήρα μιας απλής τιμητικής εκδηλώσεως, αλλά περισσότερο ενός επιστημονικού συμποσίου, με την προσωπικότητα του Περιστέρη να λειτουργεί ως έμπνευση για την προώθηση της παράλληλης και, ει δυνατόν, συγκριτικής έρευνας των δύο κλάδων της ελληνικής μουσικής παράδοσης - της βυζαντινής μουσικής και του δημοτικού τραγουδιού -, τους οποίους ο ίδιος υπηρέτησε πιστά σε όλη τη ζωή του, αν και με διαφορετικό τρόπο τον καθένα. Με βάση κυρίως το υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια εκείνης της Συνάξεως, το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας παρουσιάζει σήμερα τον ανά χείρας τόμο, ως προσφορά στους φιλόμουσους θαυμαστές του έργου του Σπύρου Περιστέρη και, προ πάντων, στους νεώτερους μουσικούς και μουσικολόγους που εμπνέονται από αυτό.